Карл Барт

Од Википедија — слободната енциклопедија

Карл Барт (германски: Karl Barth; 10 мај 1886 во Базел10 декември 1968 во Базел) — швајцарски математичар и протестантски теолог.

Младост и школување[уреди | уреди извор]

Татко му бил професор по Новиот завет на теолошкиот факултет во Берн. По студирањето во Берн, Берлин, Тибинген и Марбург започнал свештеничка служба во Женева 19091911 каде ги провел наредните десет години. Карл Бат саработувал со Фредрик Тејлор и многу добро ги запознал филозофиите на научните управувања. Нешто подоцна вовел систем на научно управување во „Franklin Motor Car Company“ (1908—1912). Ефектите беа изненадувачки - го подигнал производството за десет пати. Барт предавал научно управување на универзитетите во Чикаго и на Харвард во период од 1911-1922 година. Го нарекувале „ортодоксни претставник на научно управљање“ бидејќи бил оријнтиран само на некои, пред сè математички аспекти на менаџментот.