Истражување на пазарот

Од Википедија — слободната енциклопедија

Истражувањето на пазарот е организиран напор да се соберат информации за целните пазари и клиенти: со знаење за нив, почнувајќи од тоа кои се тие.[1] Тоа е многу важна компонента на деловната стратегија[2] и главен фактор за одржување на конкурентноста. Истражувањето на пазарот помага да се идентификуваат и анализираат потребите на пазарот, големината на пазарот и конкуренцијата. Неговите техники опфаќаат и квалитативни техники како што се фокус групи, длабински интервјуа и етнографија, како и квантитативни техники како што се анкети на клиенти и анализа на секундарни податоци.

Тоа вклучува социјално истражување и истражување на мислење и е систематско собирање и толкување на информации за поединци или организации со користење на статистички и аналитички методи и техники на применетите општествени науки за да се добие увид или да се поддржи донесувањето одлуки.[3]

Истражувањата на пазарот, истражувањата на маркетинг и маркетингот се низа деловни активности;[4][5] и понекогаш со нив се постапува неформално.[6]

Областа на маркетинг истражување е многу постара од онаа на истражување на пазарот.[7] Иако и двете ги вклучат потрошувачите, маркетинг истражувањето се занимава специјално за маркетинг процесите, како што се ефикасноста и делотворноста на рекламирањето, додека истражувањето на пазарот се занимава специјално со пазарите и дистрибуцијата.[8] Две објаснувања дадени за збунувачкото истражување на пазарот со истражување за маркетинг се сличноста на поимите и исто така тоа што истражувањето на пазарот е подгрупа на истражувањето на маркетингот.[9][10][11] Понатамошната конфузија постои заради големите компании со експертиза и практики во двете области.[12]

Истражување на пазарот за бизнис/ планирање[уреди | уреди извор]

Истражувањето на пазарот е начин да се добие преглед на желбите, потребите и верувањата на потрошувачите. Исто така, може да вклучува откривање како тие дејствуваат. Истражувањето може да се искористи за да се утврди како може да се пласира некој производ. Питер Дракер верувал дека[13] истражувањето на пазарот е квинтесенција на маркетингот. Истражувањето на пазарот е начин на кој производителите и пазарот го проучуваат потрошувачот и собираат информации за потребите на потрошувачите. Постојат два главни вида на истражување на пазарот: примарно истражување, кое е поделено на квантитативно и квалитативно истражување и секундарно истражување .

Факторите што можат да се истражуваат преку истражување на пазарот вклучуваат:

 • Информации за пазарот: Преку информации за пазарот може да се знаат цените на различните производи на пазарот, како и ситуацијата на понудата и побарувачката. Истражувачите на пазарот имаат поширока улога отколку што претходно биле препознавани, помагајќи им на своите клиенти да ги разберат социјалните, техничките, па дури и правните аспекти на пазарите.[14]
 • Сегментација на пазарот: Сегментација на пазарот е поделба на пазарот или населението во подгрупи со слични мотивации. Широко се користи за сегментирање на географските разлики, демографските разлики (возраст, пол, етничка припадност, итн.), технографски разлики, психографски разлики и разлики во употребата на производи. За B2B сегментација најчесто се користи фирмографија .
 • Трендови на пазарот: Трендовите на пазарот се движење нагоре или надолу на пазарот, за одреден временски период. Утврдувањето на големината на пазарот може да биде потешко ако некој започне со нова иновација. Во овој случај, ќе мора да се изведат бројките од бројот на потенцијални клиенти или сегменти на клиенти.[15] [ потребен е целосен напис ]

[ потребен е целосен напис ]

 • SWOT анализа: SWOT е писмена анализа на силните страни, слабостите, можностите и заканите за деловниот субјект. Исто така, може да се напише SWOT за конкуренцијата за да се разбере како да се развијат маркетинг и мешавини на производи. SWOT-методот помага да се утврдат, а исто така и да се преценат стратегиите и да се анализира деловниот процес
 • Анализа PEST: PEST е анализа за надворешно опкружување. Тоа вклучува комплетен преглед на политичките, економските, социјалните и технолошките надворешни фактори на фирмата, кои можат да влијаат на целите или профитабилноста на фирмите. Тие можат да станат придобивка за фирмата или да и наштетат на нејзината продуктивност.
 • Здравствено следење на брендот: Следењето на брендот е начин за континуирано мерење на здравјето на брендот, како во однос на употребата на потрошувачите од истата (т.е. Бренд инка) и што мислат за тоа. Здравјето на брендот може да се мери на повеќе начини, како што се свесност за брендот, капитал на брендот, употреба на брендот и лојалност кон брендот.

Друг фактор што може да се измери е делотворноста во маркетингот. Ова вклучува:

Меѓународно влијание од Интернет[уреди | уреди извор]

Меѓународниот раст на достапните истражувања и од и преку Интернет[17] влијаело на огромен број потрошувачи и на оние од кои тие купуваат.[18] Иако новите глобални пазари, како што се Кина, Индонезија и Русија се сè уште помали од САД во B2B е-трговија, нивниот фактор на раст поттикнат од Интернет е стимулиран од мрежни места, графики и содржини за подобрување на производот дизајнирани да привлечат корпорации и потрошувачи / B2C купувачи. Проекциите за 2010 година покажуваат меѓу 400 милијарди и 600 долари во приходите е генерирана од овој медиум.

Извештајот со наслов „Глобален пазар за електронска трговија B2C и плаќање преку Интернет 2014“ укажува на намалување на вкупните стапки на раст во Северна Америка и Западна Европа, дури и со зголемувањето на апсолутните бројки на раст.

Друштвото за истражување на пазарот во Велика Британија (МРС) ги навело врвните платформи за друштвени медиуми кои првенствено ги користат Millennials и тие биле LinkedIn, Facebook, YouTube и Instagram .

Сектори за истражување и пазар[уреди | уреди извор]

Во врска со деталите за светско истражување на корпоративниот пазар, „за повеќето никогаш не се пишува, бидејќи тие се истражувања на потрошувачи направени од производители на земјата“.[19]

Податоците за истражување на пазарот имаат аспекти на спречување загуби; помалку од 60 проценти од сите предложени модификации и нови производи се сметаат за неуспеси.[19] Кога информациите за пазарот е тешко да се добијат, а трошоците за „продолжување со одлуката“ да се понудат производи или услуги се прифатливи, трошоците за истражување може да се искористат поисплатливо за да се осигура дека новата линија го добила рекламното испраќање- надвор од тоа би требало да има најголеми шанси да успее “.

Со мерењето според приходите, Amazon.com со седиште во САД е светски лидер во електронската трговија.

Мали бизниси и непрофитни организации[уреди | уреди извор]

Малите организации и непрофитните организации можат да изведат потребни информации со набудување на околината на нивната локација. Анкети од мали размери и фокус групи се начини со ниска цена да се соберат информации од потенцијалните и постојните клиенти и дарители. Додека секундарните податоци (статистика, демографија и сл.) се достапни на јавноста во библиотеките или на Интернет, примарните извори, добро направени, можат да бидат доста вредни: разговор по еден час, со дванаесет луѓе, двајца до шест потенцијални клиенти, можат да „влезат во нивните умови .. да добијат чувство за нивните потреби, желби и болка". Тоа не може да се добие како информација од прашалник.

Поврзано[уреди | уреди извор]

 • Маркетиншко истражување
 • Marketing Research Institute International (MRII)
 • Таинствено купување
 • Нилсен рејтинг

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Campbell Robertson (August 1, 2006). „Nielsen Brings a New Marketing Strategy to Broadway“. The New York Times.
 2. McQuarrie, Edward (2005), The market research toolbox: a concise guide for beginners (2. изд.), SAGE, ISBN 978-1-4129-1319-5
 3. International Code on Market and Social Research (PDF) (4. изд.). ICC/ESOMAR Amsterdam, the Netherlands. 2008. Архивирано од изворникот (PDF) на 3 September 2018. Посетено на 29 December 2009.
 4. „Commercial Item Handbook“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2021-10-06. Посетено на 2020-12-06. market research is a business operation
 5. Alex Burke. „What Is Formulated Marketing?“. Hearst Newspapers. Marketing is a business process that ..
 6. Susan J. Hart; John R. Webb; Marian V. Jones. „Export Marketing Research and the Effect of Export Experience in Industrial SMEs“: 18. CiteSeerX 10.1.1.461.857. Size of firm seems to be related to the use of informal market research Наводот journal бара |journal= (help)
 7. Journal of Marketing, Vol. 14, No. 5 (Apr., 1950), pp. 733-736 https://www.jstor.org/stable/1246952?seq=1#fndtn-page_scan_tab_contents
 8. McDonald, Malcolm (2007), Marketing Plans (6. изд.), Oxford, England: Butterworth-Heinemann, ISBN 978-0-7506-8386-9
 9. |url=https://www.slideshare.net/eminenture/market-research-38765720 |title=Market Research END-TO-END Benefits |quote=Because Market Research is a subset of Marketing Research, it is easy to see why the two terms are often confused. |date=September 6, 2014}}
 10. „Difference between Market Research and Marketing Research“.
 11. Market Research is a subset of Marketing Research„Difference Between Market & Marketing Research“. September 24, 2019. Market Research is a subset of Marketing Research
 12. US Census data is both for Market research and for Marketing research: „NAPCS Product List for NAICS 54191: Marketing Research“ (PDF). data collection services for marketing research and public opinion surveys, by methods other than ... data collection services provided as part of a market research services package that includes
 13. Drucker, Peter F. (1974). Management: Tasks, Responsibilities, Practices. Australia: Harper & Row. стр. 64–65. ISBN 0-06-011092-9. There will always, one can assume, be need for some selling. But the aim of marketing is to make selling superfluous. The aim of marketing is to know and understand the customer so well that the product or service fits him and sells itself. Ideally, marketing should result in a customer who is ready to buy. All that should be needed then is to make the product or service available...
 14. Diaz Ruiz, C. A. (2013). „Assembling Market Representations“. Marketing Theory. 13 (3): 245–261. doi:10.1177/1470593113487744.
 15. Ilar 1998
 16. Предлошка:Cite newspaper
 17. Kuba Kierlanczyk (February 4, 2016). „A Brief History of Market Research“.
 18. Eric Pfanner (June 22, 2008). „Market research is getting a makeover“. The New York Times.
 19. 19,0 19,1 Philip H. Dougherty (November 16, 1975). „Market Research Is Now a National Pastime“. The New York Times.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]