Исафјердир

Од Википедија — слободната енциклопедија

Исафјердир (исландски: Ísafjörður) — град во северозападниот дел на Исланд, односно спаѓа во регионот Западни Фјордови, брои околу 2.600 жители и е петнаесетти град по големина во Исланд. Градот е поврзан со копнен, воден и воздушен сообраќај. Исафјердир, заедно со уште неколку градови во земјата, се смета за еден од поважните и поголемите населени места во државата.

Градот Исафјердир, виден од врвот на планината Куби на 12 јуни 2019 година.