Инженер за дигитален маркетинг

Од Википедија — слободната енциклопедија

Инженер за дигитален маркетинг е член на маркетинг тим кој применува веб-технологија и дигитални платформи за маркетинг (како што се мрежно место, систем за е-пошта, CMS, CRM или друга софтверска апликација) заради постигнување на деловни цели во маркетингот. Тој е хибридна улога што вклучува и знаење за маркетинг и технологија. Потребата од инженери за дигитален маркетинг се појави како резултат на тоа што маркетингот се потпира на сè пософистицираните дигитални технологии.

Улога[уреди | уреди извор]

Инженерот за дигитален маркетинг извршува или советува за извршување на дигиталната стратегија на компанијата. Тој или таа може да биде или дел од тимот за управување со високи маркетинг или да работи како консултант . Инженерот за дигитален маркетинг е одговорен за финалната архитектура, имплементација и управување со планот за дигитален маркетинг, вклучително и советување за користење дигитална технологија за подобрување на маркетингот и деловните резултати. Како инженер за дигитален маркетинг, тој или таа мора да имаат длабоко познавање во маркетингот, друштвените медиуми и длабокото познавање на интернет технологијата и нејзината употреба. Исто така, инженер за дигитален маркетинг е одговорен за создавање на различни стратешки маркетинг на различни платформи.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Грешка во наводот: Ознаката <ref> со име „ref1“ определена во <references> не се користи во претходен текст..

Грешка во наводот: Ознаката <ref> со име „ref2“ определена во <references> не се користи во претходен текст..