Консултант

Од Википедија — слободната енциклопедија

Консултант (Латински: consultare "За да разговараат") е професија кој обезбедува професионални или стручни совети во одредена област, како што се управување со, сметководство, животната средина, забава, технологија, закон (особено даночните закони), човечки ресурси, маркетинг, управувањето со итни случаи, производство на храна, медицина, финансии, Живот управување, Економија, јавните работи, комуникација, инженерство, звучен дизајн на системот, графички дизајн, или управување со отпад.

Консултантот обично е експерт или професионалец во одредена област и има широки познавања за предметот.Под консултант обично се работи за една консултантска фирма или е само-вработен, и се спојува со многубројни консултанти и често е поврзан со менување на клиенти. Така, клиентите кои ги користат консултанските услуги, имаат пристап до подлабоко ниво на стручност отколку што би било изводливо, при што клиентот-корисник на консултанската услуга, може-ат да купуваат само одредена услуга од надворешниот консултант, наместо да ствараат и трошат сопствени ресурси или време.

Начините на кои консултанти работат[уреди | уреди извор]

Некои консултанти се вработени од страна на персоналот на консултирачка компанија, фирма која обезбедува консултански услуги и ги нуди услугите на своите клиенти. Ова е особено често во технолошкиот сектор. Консултантите често се нарекуваат и изведувачи во технолошкиот сектор во однос на нивните договори за вработување.

Стратегија на работењето на консултантите се вообичаени во горното управување во многу индустрии. Исто така, постојат независни консултанти кои дејствуваат како привремени директори со моќ за донесување одлуки во рамките на корпоративното политиките или законите. Тие можат да седат на специјално формирани одбори или комисии (пр: во градежни компании, па дури и во влади).

Консултанти работат на места на клиенти во име на консултантски услуги или во регистрирани консутански компании.

Некои консултанти се лица ангажирани од страна на компаниите да работат за нив на договорна основа. Тие не се вработени во компанијата најмени да се направи одредена работа. Од нив се очекува да ја завршат својата работа етички и одговорно, со минимален надзор.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Концепти кои се однесуваат на консултации во Биотехнологијата, за работна сила,Управување со Времето,Менаџмент консалтинг, Политички консултации, Консултација на јавноста, Даночен советник, Чадор компанија...

Видови на консултант:[уреди | уреди извор]

Биотехнологијата консултант Консултантот (медицина) Консултант фармацевт,Маркетинг консултант, Образовни консултант, Вработување консултант, Затворање/стечаен консултант, Консултант за логистика услуги,Консултант за човечки ресурси, Консултант за имиџ, Информатичка технологија консултант, Правен консултант, Губење на контролата консултант, Кризен консултант, Медиумски консултант, Изведба консултант, Политички консултант, Процес консултант, Статистички консултант...