Иберика (цицач)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Иберика

Временски опсег: Рана Креда, 130 милиони години
Научна класификација
Царство:
Колено:
Класа:
Ред:
Подред:
Семејство:
Род:
Иберика


Бадиола и др., 2011
Вид (биологија)Видови
  • I. hahni Бадиола и др., 2011 (тип)

Иберика, на латиница Iberica, е исчезнат род на еобаатариди или можно плагијаулацидни мултитуберкулати кој постоел каде што денес е градот Галве, Шпанија, за време на раната Креда (добата доцен Отрив -ран Барем).[1] Првпат бил именуван од Аинара Бадиола, Хосе Игнасио Канудо и Глорија Куенка-Бескос во 2011 година, а типот на видот е Иберика Хахни (Iberica hahni).

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ainara Badiola; José Ignacio Canudo; Gloria Cuenca-Bescós (2011). „A systematic reassessment of Early Cretaceous multituberculates from Galve (Teruel, Spain)“. Cretaceous Research. 32 (1): 45–57. doi:10.1016/j.cretres.2010.10.003.