Знаме на Чувашија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Чувашија
}}
Сразмер 5:8
Усвоено 29 април 1992
Опис Златна позадина со две нееднакци црвени ленти, дрво на животот и сониња.
Творец Ели Михајлович Јурев

Знаме на Чувашија — официјално знаме на оваа руска република.

Опис[уреди | уреди извор]

Знамето на Чувашија е составено од златна (жолта) позадина. На долниот дел има широка црвена лента, а над неа една потенка црвена лента. Од потенката лента се формира дрвото на животот, а над него има три сонциња. Дрвото е симбол на преродбата, а синцињата традиционални амблеми во чувашката уметност. Црвената боја е симбол на земјата, а златната на просперитетот.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]