Затворач (огнено оружје)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Затворач на пушката Маузер

Затворач[1][2] (англиски: breechblock) — механизам на задниот дел на огненото оружје каде што се ставаат куршумите. Тоа е метален дел што се движи за да го отвори и затвори лежиштето (комората) каде одат куршумите. Затворачите играат клучна улога во огненото оружје, одредувајќи како задниот крај на цевката се заклучува или затвора за време на пукањето. Доаѓаат во различни градби, секој со свој механизам за прицврстување на лежиштето за време на процесот на пукање. Видот на затворачот што се користи често влијае на севкупната изведба и одликите на огненото оружје.[3][4]

Дејството на огненото оружје го опфаќа целосниот механизам одговорен за заемнодејството на човекот со затворачот. Тоа го вклучува не само самиот затворач, туку и системот со кој лицето ракува со отворањето и затворањето на затворачот.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „затворач“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „затворач“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
  3. Mammedov, Dadaş. „Breechblock“. www.wiki3.en-us.nina.az (англиски). Посетено на 2024-02-12.
  4. The Kammerlader, accessed 8 July 2021.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]