Железно јајце

Од Википедија — слободната енциклопедија
Три црни железни јајца, во споредба со варено и излупено пилешко јајце.

Железно јајце (кинески: 鐵蛋; пинјин: tiědàn) ― посебна верзија на сојно јајце, закуска од Република Кина. Тие се сметани за деликатес и потекнуваат од областа Тамсуј во градот Нов Тајпеј.

Јадењето се состои од мали јајца кои постојано се динстани во мешавина од зачини и се сушат на воздух. Добиените јајца се темно кафеави однадвор, збрчкани по текстура и многу вкусни во споредба со стандардните варени јајца. Се вели дека има вкус „слатко, зачинето и малку солено со концентриран вкус на јајца - одлична закуска со пијалоци“.[1]

Јајцата биле претпоставувани дека ги создал ресторанот Чанг-нијан Хуанг (黃張哖) кој служел закуски на луѓето на пристаништето во градот покрај морето. Во еден дождлив ден со помалку работа од вообичаено, Хуанг Чангнијан морал постојано да ги готви јајцата од соја (滷蛋) за да ги загрее откако ќе ги извади од супата од соиниот сос. Постапката на повторно готвење и сушење на крајот резултирало со смалени јајца кои биле темни, вкусни и збрчкани, што било исклучително познато кај месното население. Хуанг на крајот основал нов бизнис заснован на нејзиниот рецепт за железни јајца, продавајќи ги под брендот апотиедан (阿婆鐵蛋; „железните јајца на бабата“).[2] Тие можат да се создадат само со употреба на „јајца од кокошка, гулаб или препелица“, но не и од јајца од патки.[3] Јајцата од препелица се многу познати.[4] Познатоста на железните јајца е зголемена и може да се најдат и во други региони покрај Тајван, како на пример во Африка и Блискиот Исток.[3]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Smith, Charmian (25 јануари 2012). „Dipping into the Taiwanese bowl“. Allied Press Limited. Посетено на 6 февруари 2022.
  2. 林明峪 (1983). 大快朵頤 (кинески). 聯經. стр. 21–5.
  3. 3,0 3,1 Newman, Jacqueline (2006). „Iron Eggs“. Flavor and Fortune. Institute for the Advancement of the Science and Art of Chinese Cuisine. 13 (1): 5, 8. Архивирано од изворникот на 2015-05-27. Посетено на 2022-02-06.
  4. Hiufu Wong, Maggie. „40 of the best Taiwanese foods and drinks“. edition.cnn.com. CNN. Посетено на 6 февруари 2022.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]