Етјен Жодел

Од Википедија — слободната енциклопедија

Етјен Жодел (р. во Париз, 1532 година, а починал во Јули, 1573) — француски драматург и поет, роден во благородничко семејство.

Тој се приврзал кон поетскиот круг на Плејадата и продолжил да ги применува начелата на реформаторите во драмската композиција. Жодел имал за цел да создаде класична драма што во секој поглед требало да се разликува од моралот, кој тогаш бил окупиран од француската сцена. Неговата прва драма, Клеопатр заробеник, била претставена пред судот во хотелот де Ремс во 1552 година. Самиот Жодел ја презел насловната улога, а глумечката екипа ги вклучила неговите пријатели Реми Бело и Жан Бастие де Ла Перус.

Етјен Жодел

Жодел напишал уште две драми. Ежен, комедија што го сатирирала надмоќното свештенство, меѓутоа имал помалку успех отколку што заслужувал. Другата драма била трагедија што го следела наративот на Вергилиј, која се чини дека никогаш не била претставена. Жодел умрел во сиромаштија во јули 1573 година. Неговите дела биле собрани една година по неговата смрт од Шарл де Ламоте. Тие вклучувале голем број на различни стихови што потекнувале главно од младоста на Жодел. Внатрешната вредност на неговите трагедии била мала. Клеопатр бил лирски наместо драматичен. Смртта на Антониј го најавувала неговиот дух во првиот чин, приказната за самоубиството на Клеопатра била поврзана, но не била претставена во петтата. Секој чин е прекинат со хор што морализирал теми како што се непостојаноста на среќата и небесните судови за човечката гордост. Но драмата била почетна точка на француската класична трагедија, а набрзо следела Меде (1553) на Жан Бастие де Ла Перус и Аман (1561) на Андре де Ривадо. Жодел бил брз работник, но неактивен и сакал да се расфрла. Неговиот пријател Ронсар рекол дека неговите објавени песни не даваат соодветна идеја за неговите моќи.

Делата на Жодел биле собрани во (1868) во француската Плејада на Чарлс Марти-Лаво. Предлогот давал целосни информации за изворите на животописот на Жодел, а критиката на Ламоте била препечатена во целост.

Наводи[уреди | уреди извор]