Договор од Раштат (1714)

From Википедија
Jump to navigation Jump to search

Договорот од Раштат е склучен на 7 март 1714 и бил продолжение на Договорот од Утрехт од 1713. година. Овој договор бил резултат на преговорите помеѓу Маршалот Вилар од Франција и австрискиот принц Евгениј Савојски. Со овој договор бил склучен мир помеѓу Светиот Римски Император Карло VI и Францускиот крал Луј XIV и завршиле непријателствата помеѓу овие две држави кои траеле од 1701. година.

Видете и[edit | edit source]

Наводи[edit | edit source]