Дитирамб

Од Википедија — слободната енциклопедија

Дитирамб - возвишена лирска песна, испеана во чест на некого.

Историја[уреди | уреди извор]

Првобитно, во Стара Грција, дитирамбот претставувал обредна песна во чест на богот Дионис.[1]

Дитирамбот како тема во уметност аи во популарната култура[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Fridrih Šiler, Knjiga poezije. Beograd: Rad, 1964, стр. 61.
  2. Fridrih Šiler, Knjiga poezije. Beograd: Rad, 1964, стр. 4.
  3. IMBd, Ditirambo (1969) (пристапено на 2.3.2018)