Дистрибуција

Од Википедија — слободната енциклопедија
Маркетинг
Основи

Производ / Цена / Промоција
Placement / Услуга / Продажба
Маркетинг истражување
Маркетинг стратегија
Маркетинг менаџмент

Промоција

Огласување / Брендирање
Директен маректинг / Лична продажба
Product placement / Односи со јавноста
Publicity / Промоција на продажбата
Underwriting

Медиуми

Печатење / Публикување / Broadcasting
Out-of-home / Семрежно опазарување
Point of sale / Novelty items
Digital marketing / In-game
Word of mouth

Дистрибуцијата е еден од четирите аспекти на маркетингот. Дистрибутер е посредник помеѓу производителот и продавачот. Откако производот ќе биде произведен во повеќето случаи тој се пренесува (вообичаено се продава) до дистрибутерот. Дистрибутерот потоа го продава производот на продавачите или купувачите.

Останатите три дела од маректиншкиот микс се менаџмент на производи, цена и промоција.

Објаснување[уреди | уреди извор]

Традиционално, дистрибуцијата може да се посматра како дел од логистиката: како да стигне производот или услугата до крајниот купувач. Мора да се даде одговор на следниве прашања:

 • Дали производот треба да биде продаван во продавници?
 • Дали производот треба да биде дистрибуиран преку големопродажба?
 • Дали ќе се користат канали на повеќестепен маркетинг ?
 • Колку обемен каналот на продажба ќе биде (колку членови)?
 • Каде треба производот или услугата ќе биде достапен?
 • Кога производот или услугата ќе биде достапен?
 • Дали дистрибуцијата ќе биде ексклузивна, селективна или екстензивна?
 • Кој треба да го контролира каналот?
 • Дали помеѓу членовите на дистрибутивниот канал треба да има формални врски?
 • Дали членовите на дистрибутивниот канал ќе имаат заедничка рекламна кампања?
 • Дали ќе се користат e-commerce методи во дистрибуцијата?

Поврзано[уреди | уреди извор]

Поедиечни типови на дистрибуција[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]