Прејди на содржината

Печатење

Од Википедија — слободната енциклопедија
печатење весник со офсет печатар

Печатење е пренос на текст или слики, обично со мастило на подлога за печатење (најчесто хартија) со користење на печатарска машина.

Историја на печатење[уреди | уреди извор]

Во историјата е запишано дека древните Египќани пронашле  материјал со име папирус на којшто можело да се пишува. Папирус бил изработен со лепење и спојување на исушени стебла од растението папирус. За евидентирање и чување на симболите на папирус се користело мастило од сипа, а како држала за пренос се користеле шупливи стебла од бамбус или перо. Подоцна хартијата била откриена од страна на  Кинезите, и таа се усовршувала натаму во годините.

Пораките долго време се пишувале рачно на хартија или на животинска кожа. Рачно пишување  било премногу бавно, особено ако требало да се прави повеќе од една копија. И книгите се пишувале рачно на хартија, така што тие, биле вистинска реткост на располагање на мал број на луѓе. Многу години луѓето биле во потрага по начин за да создаваат порака во форма од која ќе можете да направите повеќе копии, без да имаат повеќе време за пишување секогаш кога тие имале потреба.

 • 161. првиот печатен весник.
 • 1787 метална преса за печатење (150 отпечатоци на час ).
 • 1796 - пронајдок на методи на размножување (техника литогравија).
 • 1805 првата машина за леење на оловни букви.
 • 1812 првата печатарска машина со механичко движење (400 отпечатоци на час ).
 • 1839 година. - пронаоѓање на фотографии.
 • 1843 година. - почеток на производство на хартија од дрвја.
 • 1862 првата ротациска машина.
 • 1875 првата вртежна машина за весници за големи изданија.
 • 1881 - почнува употребата на автоматско пишување (autotype) - репродукција на оригиналот, што е основа на модерната репродукција на слика за сите методи за печатење.
 • 1884 првата машина за копирање писма.
 • Периодот на автоматизација (1900-1950)
  • примена на фото постапки.
  • воведување на автомат за табак  (хартија) 
  • 1904 година - пронајдок на офсет печатење.
  • 1930 првата машина за печатење во боја.