Прејди на содржината

Дехна

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сателитскиот приказ на Ал-Дахна пустината.

Дехна Пустина е централна поделба на Арабиската Пустина.[1] .Тоа е коридор на песочен терен кој формира лак-форма која ја поврзува пустината Нафуд на север со пустината Руб ел-Кали на југ. Нејзината должина е повеќе од 1.000 километри обвиткани Тваик Планини од исток и не надминува 80 километри ширина. Исто така се смета за географската маргина која ја одделува провинцијата Ал-Аша од Најд. Поради тоа, пустината Ал-Дана е низа што ги поврзува големите пустини на Саудиска Арабија.

Пустината е серија од седум последователни пустини, одделени една од друга со рамнини.[2] Патиштата минуваат низ Ал-Дехна, поврзувајќи го Кувајт со Ал-Зилфи и Ријад и поврзувајќи го Ријад со Хаса.

Ал-Дехна е пустина формирана на високи песочни дини се шири хоризонтално која се нарекува вени (ar: عروق), претежно црвена боја, бидејќи таа содржи оксиди на железо.

Еден караван на Ал-Дахна

Наводи[уреди | уреди извор]