Детски јасли

Од Википедија — слободната енциклопедија

Детски јасли или јасли[1][2] — јавна установа што обезбедува помош во одгледувањето на најмалите деца. Јаслите им помагаат на родителите да се вратат на работа, при што минималната возраст за прием во јасли во повеќето земји е 3 месеци. Во јаслите се згрижуваат деца до 3-годишна возраст, по што преминуваат во градинки, но за разлика од него, јаслите не обезбедуваат посебно образование и обука, освен елементарни дејности со децата. Во јаслите, се применува препорачаниот режим, според возраста, на хранење, попладневен преспивање и занимања на отворено. Во јаслите, децата учат да го користат приборот за јадење при хранењето.

Историја[уреди | уреди извор]

Јаслите првично се појавиле во Германија во средината на XIX век, набргу по првите градинки (повторно во Германија). Првичната цел била да се намали смртноста кај децата предизвикана од неисхранетост.

Наводи[уреди | уреди извор]