Денис Хирота

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Д-р Денис Хиротапрофесор на Катедрата за шински будизам на Универзитетот Рјукоку во Кјото, Јапонија. Роден е во Беркли, Калифорнија во 1946 година и дипломирал на Универзитетот Калифорнија, Беркли. Во 2008 година, тој бил посетувачки професор по будизам[1] на Харвардското божествено училиште каде неговите студии биле насочени на будистичкиот монах Шинран.[2]

Работел интензивно како преведувач и уредник на будистички дела. Тој е особено познат по неговата преведувачка работа во „Собраните дела на Шинран“. Тој, исто така, има објавено бројни книги и статии, и на англиски и на јапонски, за Школата на чистата земја и будистичката естетика.

Наводи[уреди | уреди извор]

 

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Living in Amida's Universal Vow: Essays on Shin Buddhism [придонесувач] (World Wisdom,, 2004)
  • Wind in the Pines: Classic Writings of the Way of Tea as a Buddhist Path (Asian Humanities Press, 2002) ISBN 978-0-89581-910-9
  • Toward a Contemporary Understanding of Pure Land Buddhism: Creating a Shin Buddhist Theology in a Religiously Plural World (State University of New York Press, 2000) ISBN 978-0-7914-4530-3
  • No Abode: The Record of Ippen (University of Hawaii Press, 1998)ISBN 978-0-8248-1997-2
  • Shinran: An Introduction to His Thought (Меѓународен центар Хонгванџи, 1989)
  • Tannisho: A Primer (Универзитетот Рјукоку, 1982)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]