Денис Тито

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Денис Тито
Денис Тито
Вселенски турист
 Националност САД
 Роден
 Занимање1 Претприемач
 Време поминато  во вселената 7 д 22 ч 04 м
 Селекција
 Мисија Меѓународна вселенска станица (Сојуз ТМ-32 / Сојуз ТМ-31)
Амблем на мисијата Soyuz TM-32 patch.png
 1 претходно или сегашно.

Денис Тито (8 август 1940) — американски инженер и мултимилионер, најпознат по тоа што бил првиот турист во вселената.

Четириесет години откако Јуриј Гагарин станал првиот човек што престојувал во вселената, Тито во 2001 год. направил нова пресвртица во проучувањето на вселената, станувајќи прв вселенски турист во светот. Тој платил 20 милиони долари за да може како дел од програмата на руската вселенска станица да помине шест дена во Меѓународната вселенска станица.