Демократско социјално движење

Од Википедија — слободната енциклопедија
Демократско социјално движење
Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα
ОсновачДимитрис Цоволас
Основана1995
Отцепена одПанхеленско социјалистичко движење (ПАСОК)
ИдеологијаДемократски социјализам
Евроскептицизам
Лев национализам
Полит. положбалево
Мрежно место
dikki.org
Политика на Грција
Политички партии
Избори
Поддржувачи на ДИККИ на митинг на СИРИЗА во 2007

Демократското социјално движење (ДИККИ, на грчки: ΔΗΚΚΙ, Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα, Димократикó Коиноникó Ки́нима) е грчка демкратска социјалистичка политичка парија. Партијата е основана во 1995 од страна на Димитрис Цоволас и неколку други поранешни членови на ПАСОК.