Делумен притисок

Од Википедија — слободната енциклопедија
Шематски приказ на концептот на Далтоновиот закон

Делумен притисок или парцијален притисок на еден гаспритисокот којшто би го имал тој гас кога самиот би ја исполнувал сета зафатнината што ја има кога се наоѓа во смеса со други гасови при иста температура.[1] Вкупниот притисок, пак, на таа смеса од гасови е збир од делумните притиосци на секој гас кој влегува во смесата. Ова тврдење е попознато и како Далтонов закон.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Charles Henrickson (2005). Chemistry. Cliffs Notes. ISBN 978-0-7645-7419-1.