Дела за чембало (Рамо)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Партитура од Дела за чембало и концерти, 1741

Дела за чембало (фр. Pièces de clavecin) — три збирки со музика за чембало од францускиот композиор Жан-Филип Рамо. Првата била издадена во 1706; втората во 1724; а третата во 1729 или 1730 (како Nouvelles suites de pièces de clavecin - „Нови свити од дела за чебало“). По нив, во 1741 следела Дела за чембало и концерти (Pièces de clavecin en concerts), во кои чембалото го придружува флејта, виолина и виола да гамба.

Книга Прва (1706)[уреди | уреди извор]

Книга Втора (1724)[уреди | уреди извор]

 • Свита во е-мол:
  • Алеманда
  • Куранта
  • Гига и рондо I
  • Гига и рондо II
  • Повикот на птиците
  • Селанка. Рондо
  • Ригодон I и II
  • Музета и рондо. Нежно.
  • Тамбурина
 • Свита во Д-дур:
  • Нежни поплаки. Рондо
  • Припростите од Солоњ и две веријации
  • Водзишки. Нежно
  • Радосната. Рондо.
  • Лекомислената. Рондо.
  • Разговорот на музите.
  • Куцата.
  • Виори. Рондо.
  • Лардон. Менует.
  • Киклопи. Рондо.

Книга Трета (1729 or 1730)[уреди | уреди извор]

 • Свита во А-дур:
  • Алеманда
  • Куранта
  • Сарабанда
  • Три раце
  • Фанфаринета
  • Победоносната
  • Гавота и шест варијации
 • Свија во Г-дур:
  • Плетачки. Рондо.
  • Рамнодушната
  • Менуети I & II
  • Кокошка
  • Триолети
  • Дивјаци
  • Анхармоника. Грациозно.
  • Египјанка

Дела за чембало и концерти (1741)[уреди | уреди извор]

Петте „концерти“ се содржат од следниве дела:

 • Прв концерт:
  • Куликам
  • Ливри
  • Везине
 • Втор концерт:
  • Лаборд
  • Букон
  • Агасант
  • Прв и втор менует (во рондо-форма)
 • Трет концерт:
  • Ла Поплиниер
  • Срамежлива
  • Прва и втора тамбурина (во рондо-форма)
 • Четврт концерт:
  • Пантомима
  • Индискретната
  • Гранче
 • Петти концерт:
  • Форкирај
  • Купис
  • Мочуриште

Снимки[уреди | уреди извор]

извори[уреди | уреди извор]

 • Cuthbert Girdlestone Jean-Philippe Rameau: His Life and Work (Доверско издание, мека корица, 1969)
 • The New Grove French Baroque Masters едиц. Graham Sadler (Grove/Macmillan, 1988)