Жига

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ритам на жига

Жига (француски: gigue, италијански: giga) — жив барокен танц, обично со сложен такт како 6/8, 6/4, 9/8 или 12/16. Жига компонирана во прост такт како 3/8 е реткост, но постојат некои примери.

Жигата како музички облик обично се среќава во бинарен облик во рамките на поголеми дела како концерти и сонати. Ова е најчестиот последен став во барокната свита. Исто така жигата е често контрапунктна.

Поврзано[уреди | уреди извор]