Деветта египетска династија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Деветтата династија на древниот Египет (Династија IX) често се комбинира со династиите 7, 8, 10 и почетокот на 11 династија под заедничко име Прв преоден период.[1] Династијата што изгледа ја заменила осмата династија е крајно нејасна. Преземањето на владетелите на Хераклеопол било насилно и се огледува во записите на Манетон за Ахтоес, основачот на династијата, како „пострашен од неговите претходници", кој „направил зло за сите во Египет".

Владетели[уреди | уреди извор]

Деветтата династија била основана во Хераклеопол, а 10-та династија продолжила таму. Во тоа време Египет не бил унифициран, и постои преклопување помеѓу овие и други локални династии. Кралскиот список од Торино набројува 18 кралеви од оваа кралска линија, но нивните имиња се оштетени, неидентификувани или изгубени.[2]

Следниот е можен список на владетели на Деветтата династија врз основа на Торинскиот канон, бидејќи египтолозите имаат различни мислења за редоследот на наследување во двете династии. Меѓу нив, само Мерјибре Кети и Небкауре Кети се несомнено потврдени со археолошки наоди:

Династија IX (според Хејс) (околу 2160 - 2130 п.н.е.) [3]
Име Забелешка
Мерјибре Кети I. Според Манетон, бил номарх, кој се прогласил за фараон
[изгубено име] -
Неферкаре VII Може да е исто лице со Канефере, кој е споменат во гробот на номархотАнктифи
Небкауре Кети II Споменат и во приказната „Елоквентен селанец“
Сетут -
[изгубено име] -
Мери [. . . ] -
Шед [. . . ] -
H [. . . ] -
[три имиња изгубени] -
Усер(? ) [. . . ] -

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Shaw, Ian, уред. (2000). The Oxford History of Ancient Egypt. Oxford University Press. стр. 480. ISBN 0-19-815034-2.
  2. Sir Alan Gardiner, Egypt of the Pharaohs, Oxford University Press, 1961, pp. 112-13.
  3. William C. Hayes, in The Cambridge Ancient History, vol 1, part 2, 1971 (2008), Cambridge University Press, ISBN 0-521-077915, p. 996.