Дамаскин Студит

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Книга на Дамаскин Студит од 1571 г.

Дамаскин Студит (на грчки: Δαμασκηνός Στουδίτης) — грчки писател и проповедник родум од Солун во XVI век. Поголемиот број од неговите книги се пишувани на народен грчки јазик. Творештвото на Дамаскин Студит води до основање на таканаречената дамаскинарска литература која има силно влијание во словенските култури.