Голем бакарец

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Lycaena|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Голем бакарец
Мажјак
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Lycaena
Вид: Голем бакарец
Научен назив
Lycaena dispar
(Haworth, 1802)
Синоними
  • Papilio dispar Haworth, 1802

Големиот бакарец (Lycaena dispar) е пеперутка од видот на пеперутки бакарци. Оваа пеперутка е во опаѓање во Северна Европа[2], но ја има во изобилство во Јужна Европа. Ја има и во Македонија.

Подвидови[уреди | уреди извор]

  • Lycaena dispar dispar (Haworth, 1802) − Англија − исчезнат вид
  • Lycaena dispar batava (Oberthür, 1923) – Холандија
  • Lycaena dispar rutila (Werneberg, 1864) − Европа, Кавказ до Тјен-Шан
  • Lycaena dispar festiva Krulikowsky, 1909Урал, Сибир
  • Lycaena dispar dahurica (Graeser, 1888)Трансбалкарија, Амур
  • Lycaena dispar aurata Leech, 1887Сибир

Опис[уреди | уреди извор]

Мажјакот е во основа во портокалова боја. Телото е во темнокафеава боја, а рабовите на крилјата се во црна боја. Има мала и голема црна дамка во предниот дел на крилјата. Женките се со посветли нијанси но и пошарени. Има многу повеќе црни точки и светлокафеава нијанса во задниот дел од крилјата. Долната страна на пеперугите се дели на два дела, каде предните се слични со горната страна, а долната е во светлокафеава боја.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Gimenez Dixon, M. (1996). Lycaena dispar. Црвен список на загрозени видови. 1996: e.T12433A3347854. doi:10.2305/IUCN.UK.1996.RLTS.T12433A3347854.en. Посетено на 19 November 2021.
  2. Strausz, Martin; Fiedler, Konrad; Franzén, Markus; Wiemers, Martin (2012). „Habitat and host plant use of the Large Copper Butterfly Lycaena dispar in an urban environment“. Journal of Insect Conservation. 16 (5): 709–721. doi:10.1007/s10841-012-9456-5. S2CID 15796482.[мртва врска]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]