Големо крвавче

Од Википедија — слободната енциклопедија
Големо крвавче
Научна класификација [ у ]
Царство: Растенија
клад: Скриеносеменици
клад: Евдикоти
клад: Розиди
Ред: Розовидни
Семејство: Рози
Род: Крвавче
Вид: Големо крвавче
Научен назив
Sanguisorba officinalis
L.
Синоними[1]
Сувите плодови содржат ахени кои ги содржат семките

Големо крвавче (науч. Sanguisorba officinalis) — растение од семејството на розите (Rosaceae). Потекнува од поладните региони на северната полутопка во Европа, северна Азија и северна Северна Америка.

Ова е зелјесто повеќегодишно растение кое расте до 1 м, кое се јавува на пасиштата, добро расте на тревни брегови. Цвета во јуни или јули.[2]

Големото крвавче е важно прехранбено растение за европските големи сини пеперутки Phengaris nausithous и P. teleius.[3]

Комерцијални употреби[уреди | уреди извор]

Се користи неговиот широк корен систем за контрола на ерозијата, како и биоремедијатор, кој се користи за враќање на запуштените места како што се депонии.

Декоративни[уреди | уреди извор]

Големото крвавче е еден од неколкуте видови на крвавче (Sanguisorba) кои се одгледуваат како украсни растенија. Сортата „Тана“ е широко достапна и ја добила наградата за заслуги на градината на Кралското хортикултурно друштво.[4] Синонимот Sanguisorba menziesii е исто така наведен како добитник на наградата.[5]

Етномедицинска употреба[уреди | уреди извор]

Се користи во традиционалната кинеска медицина (TCM) каде што е познат по името Ди Ју. Се вели дека ја лади крвта, го запира крварењето, ја чисти топлината и ги лекува раните (Chinese Herbal Materia Medica од Ден Бенски).

Поточно, коренот се користи за запирање на крвава дизентерија, крварење од носот и се применува локално за лекување на изгореници и каснувања од инсекти. 

Фитохемија[уреди | уреди извор]

Sanguiin H-6 е димерен елагитанин кој може да се најде во големото крвавче.[6]

Зијугликозид II е тритерпеноиден сапонин кој може да се најде во големото крвавче.[7]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Sanguisorba officinalis L.“. Plants of the World Online. Board of Trustees of the Royal Botanic Gardens, Kew. Посетено на 20 мај 2021.
  2. Plants for a Future: Sanguisorba officinalis
  3. World Conservation Monitoring Centre 1996. Maculinea nausithous
  4. Sanguisorba 'Tanna'. www.rhs.org. Royal Horticultural Society. Посетено на 5 March 2021.
  5. Sanguisorba menziesii. The Royal Horticultural Society. 2021. Посетено на 20 May 2021.
  6. „Inhibition of DNA topoisomerases by sanguiin H-6, a cytotoxic dimeric ellagitannin from Sanguisorba officinalis“. Planta Med. 59 (3): 240–5. June 1993. doi:10.1055/s-2006-959659. PMID 8391144.
  7. „Ziyuglycoside II induces cell cycle arrest and apoptosis through activation of ROS/JNK pathway in human breast cancer cells“. Toxicol. Lett. 227 (1): 65–73. May 2014. doi:10.1016/j.toxlet.2014.03.015. PMID 24680927.