Глоговец

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Aporia|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Глоговец
Мажјак
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Aporia
Вид: Глоговец
Научен назив
Aporia crataegi
(Linnaeus, 1758)

Глоговец или глогова пеперутка (Aporia crataegi) — голема пеперутка од семејството на пеперутки Белци. Оваа пеперутка е доста честа и широко распространета. Таа живее од Северозападна Африка, преку Кавказот и Сибир па сè до Јапонија. Пеперутката живее и во Македонија.[1]

Подвидови[уреди | уреди извор]

Подвидовите на глоговецот се:[2][3]

 • Aporia crataegi adherbal (Фрушторфер, 1910) Јапонија
 • Aporia crataegi augusta (Турати, 1905) Сицилија
 • Aporia crataegi augustior (Грејвс, 1925) Јордан, Израел
 • Aporia crataegi banghaasi (Брик, 1921)
 • Aporia crataegi basania (Фрушторфер, 1910) Алпи
 • Aporia crataegi colona (Куликовски, 1909) Русија
 • Aporia crataegi crataegi (Лине, 1758) Скандинавија
 • Aporia crataegi fert (Турати и Фиори, 1930) Грција
 • Aporia crataegi hyalina (Ребер, 1907) Турција
 • Aporia crataegi iranica (Форстер, 1939) Ерменија, Иран и Азербејџа
 • Aporia crataegi karavaievi (Круликовско, 1926) Русија, Украина, Балкан и Македонија
 • Aporia crataegi mauretanica (Обертур, 1909) Северна Африка
 • Aporia crataegi meinhardi (Круликовски, 1909) Сибир, Камчатка (Русија)
 • Aporia crataegi pellucida (Рубер, 1907)
 • Aporia crataegi rotunda (Ајчбергер, 1971) Италија
 • Aporia crataegi rutae (Брик, 1940) Шпанија
 • Aporia crataegi sachalinensis (Матсумура, 1925) Сахалин (Јапонија, Русија)
 • Aporia crataegi shugnana (Шелјужко, 1925) Памир
 • Aporia crataegi tianschanica (Рул, 1893)
 • Aporia crataegi transitoria (Лемпке, 1974) Средна Европа

Живеалиште[уреди | уреди извор]

Пеперугата живее на отворени ливади, градини и пасишта[4][5] низ скоро цела Европа, умерена Азија сè до Кореја и Јапонија.[2] Овој вид е исчезнат на Британските Острови.[5]

Опис[уреди | уреди извор]

Распонот на крилјата на пеперугата изнесува од 51 до 71 мм.[4][6] Женките се во принцип поголеми од мажјаците. Крилјата се бели со изразени црни линии налик на вени.[4] Долната страна на мажјаците е слична како и горната, но кај женките таа е со кафеави линии. Поради триење, крилјата кај женките стануваат скоро проѕирни.[5] Јајцата првично се жолти, а подоцна потемнуваат. Гасениците се зеленкасти, а куклата е кремасто бела со црни бележници.

Биологија[уреди | уреди извор]

Пеперугите летаат од април до јули.[6] Возрасните се социјални. Јајцата се положуваат на плодови растенија но и на дрва и грмушки.[2] Јајцата се положуваат во група од 30 до 100.[4] Ларвите излегуваат за 3 седмици. Гасениците тежнеат да седат во групи. Овој вид има една генерација секоја година.[5] Куклите траат околу 3 седмици.[4][6]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „глоговец“Дигитален речник на македонскиот јазик
 2. 2,0 2,1 2,2 Information on Aporia crataegi
 3. Butterflies of Norway
 4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 „Black-veined White: Aporia crataegi. NatureGate. Посетено на 23 December 2013.
 5. 5,0 5,1 5,2 5,3 UK Butterflies
 6. 6,0 6,1 6,2 „Butterfly Guide“. Архивирано од изворникот на 2019-07-22. Посетено на 2020-02-17.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]