Германски агол

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Германски агол ( германски : Deutsches ЕК), е место каде е во градот Кобленц реката Мосел се влева во Рајна . Ова место и тврдината Еренбрајштајн над него се популарна туристичка атракција.

Германски агол во Кобленц

Споменикот на императорот Вилхелм I (на германскиот агол) бил подигнат во 1897 година . како симбол на германското единство, но бил уништен во војната во 1945 година . Тој бил повторно изграден во 1953 година .

Во текот на 1980-тите, оваа статуа била прикажана со интонација на химната на крајот на дневната ТВ-програма во Западна Германија .