Георги Сидер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Георги Сидер
Роден ?
Починал ?

Георги Сидер или Георгиос Серидис, капетан Георгакис Спанос, (грчки: Γεώργιος Σερίδης, καπετάν Γεωργάκης Σπανός) е андартски капетан, деец на грчката вооружена пропагнада и учесник во Борбата за Македонија.

Животопис[уреди | уреди извор]

Георгиос Серидис е роден араванитско-валшкото село Негован, Леринско. Во 1901 година од страна на Германос Каравангелис бил придобиен на страната на грчката кауза и заедно со Гелев и Вангел Георгиев ја формира една од првите чети на грчката вооружена пропагнада во Македонија [1].

Ги обиколувал Ениџе Вардар и Гуменџе водејќи борба со четите на Македонската револуционерна организација

Во 1904 година се здружил со Константинос Мазаракис (капитан Ениан) и неговата чета, а во 1905 година го обиколувал Битолско и го нападнал градот Крушево.

Потоа дејствувал во околината на Пајак Планина против војводата Апостол Петков Терзиев. Бил уапсен ос страна на турските власти во Гуменџе со што завршила неговата андартска дејност [2][3][4].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Трайкова, Весела, „НАЧЕНКИ НА АНДАРСКОТО ДЕЛО В МАКЕДОНИЯ ­ КАРАВАНГЕЛИС, ЙОН ДРАГУМИС И ДЕСЕТИНАТА КРИТЯНИ“, списание "Македонски преглед", Година ХХІV, 2001, кн. 1, 45-60 с
  2. "Αφανείς, Γηγενείς Μακεδονομάχοι", επιστημονική επιμέλεια: Ιωάννης Σ. Κολιόπουλος, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, εκδόσεις University Studio Press, 2008
  3. Αρχείο Διεύθυνσης Εφέδρων Πολεμιστών, Αγωνιστών, Θυμάτων, Αναπήρων, Αρχείο Μακεδονικού Αγώνα, φ. Σ-23
  4. Γ. Πετσίβα (επιμέλεια), Ιωάννη Καραβίτη, "Ο Μακεδονικός Αγών", Αθήνα 1994, τόμος Α΄, σ. 91