Војводство Легница

Од Википедија — слободната енциклопедија
Војводство Легњица
Księstwo Legnickie (Полски)
Herzogtum Liegnitz (Германски)
Lehnické knížectví (Чешки )

1248–1675


Грб

Местоположба на Легњица
Територијата на Војводството за време на владеењето на Хенри V (портокалова)
Главен град Легњица
Јазици Полски, Германски, Чешки
Вероисповед
Уредување Војводствo на Шлеска
Историски период Среден век
Ран модерен период
 -  Битка кај Легњица 1241
 -  Поделен од Шлеска 1248
 -  Вазал на Бохемија 1329
 -  Припоен кон Прусија 1763

Војводство Легњица (полски: Księstwo Legnickie; чешки: Lehnické knížectví) или Војводство Лигниц (германски: Herzogtum Liegnitz) — едно од Војводствата на Шлеска, основано во 1248 година. Нејзин главен град бил Легњица во Долна Шлеска.