Водар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Водар од Индија

Водар или водоносец — занимање што постоело пред појавата на централизирано водоснабдување. Водарот собирал вода од извор (река, бунар, од водопумпи итн.) и носел или доставувал садови со вода по домови. По изградбата на посебен водопровод, занимањето водар станало непотребно и исчезнало.[1][2][3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. TV, Exploring Greece (2020-01-24). „The water-carrier, the iceman and other vanished professions of old Athens“ (англиски). Посетено на 2023-03-26.
  2. „водар“Дигитален речник на македонскиот јазик
  3. „водоносец“Дигитален речник на македонскиот јазик

Надворешни врски[уреди | уреди извор]