Владимир Глигоров

Од Википедија — слободната енциклопедија
Владимир Глигоров
Роден 24 септември 1945
Белград, СФРЈ
Починал 27 октомври 2022
Виена, Австрија
Занимање економист
политичар

Владимир Глигоров (р. 24 септември 1945 во БелградВиена, Австрија, 27 октомври 2022) — македонски и српски економист и политолог.

Своето образование го завшил во родниот град. Магистрирал во 1973 година, а докторирал во 1977 година на универзитетот Колумбија во Њујорк. Работел на белградскиот универзитет и на институтот за економски науки, а од 1994 година во Виенскиот институт за меѓународни економски студии.

Владимир Глигоров е еден од првите критичари на комунистичкиот систем. Во 1989 година бил еден од основачите на Демократската партија на Србија.

Тој е син на Киро Глигоров, првиот претседател на независна Македонија.