Вичита (Канзас)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Вичита, Канзас

Вичита (англиски: Wichita) е најголемиот град во американската држава Канзас. Овој град според статистиките во 2006 година, има 361 420 жители, што го прави 51-ти град по број на жители во САД. Вичита се наоѓа во централен јужно Канзас, на врвот на реката Арканзас. Градот е основан од 1870.

Денес, Вичита е центар за култура и забава. Даунтаун дистрикт на градот има многу ресторани, паркови, музеји, и места за шопинг.