Вирален маркетинг

Од Википедија — слободната енциклопедија
Маркетинг
Основи

Производ / Цена / Промоција
Placement / Услуга / Продажба
Маркетинг истражување
Маркетинг стратегија
Маркетинг менаџмент

Промоција

Огласување / Брендирање
Директен маректинг / Лична продажба
Product placement / Односи со јавноста
Publicity / Промоција на продажбата
Underwriting

Медиуми

Печатење / Публикување / Broadcasting
Out-of-home / Семрежно опазарување
Point of sale / Novelty items
Digital marketing / In-game
Word of mouth

Вирусен маркетинг (англиски: viral marketing) е техника на рекламирање која ги искористува постоечките друштвени мрежи за да предизвика експоненцијални зголемувања за свесноста на брендот, преку вирусни процеси кои налекуваат на ширење на епидемија. При тоа, преносот на информации е многу брз и со широк опсег, преку лични контакти (word of mouth) зајакнати со употребата на интернет.

Овој вид маркетинг е доста прифатлив за компаниите од причина што е доста поевтин од останатите конвенционални начини на рекламирање.

Често се случува вирусна кампања да биде започната од луѓе надвор од компанијата чијшто производ или услуга се промовира.