Википедија:Астроекспедиции 2015

Од Википедија — слободната енциклопедија
„Астроекспедиции“
Shared Knowledge Logo.svg
Астроекспедиции.svg
Wikipedia-logo-v2.svg

Во текот на 2015 година била организирана една астроекспедиција, со која била посетен еден астрономско наоѓалиште:

  1. Кокино — едноноќна експедиција во еден дел.

Прва експедиција[уреди извор]

Кокино[уреди извор]

Учесниците на изгрејсонце

Првата астроекспедиција беше спроведена на 14 август 2015 година, првично како петта викиекспедиција, но подоцна издвоена како прва од ваквите астроекспедиции.

Иако експедицијата не ни беше планирана во првичниот план за остварување на експедициите, сепак поради заштедите на средства од претходните викиекспедиции, одлучивме да направиме уште една кратка еднодневна експедиција, т.е. подобро кажано во овој случај целоноќна експедиција.

Експедицијата беше во состав на Ehrlich91, Kiril Simeonovski, Petrovskyz, Нино Богдановски и Симона Гроздановска. Тргнавме од Скопје околу 18:00 часот, претходно застанувајќи во СуперТинекс на Првомајска, а подоцна и на бензинската станица на Лукоил каде наточивме гориво и купивме храна, по што се упативме кон Кокино. Иако времето во Скопје и по пат беше облачно и мислевме дека залудно ќе одиме, сепак среќата нè послужи и на Кокино имавме кристално јасно ведро небо, каде што Млечниот Пат можеше да се види со сета своја јаснотија и многубројни ѕвезди. На Кокино со многу разговори и дружба останавме цела ноќ и го дочекавме и изгрејсонцето точно во 5:50 часот.

Статии
Број Статија Фотографија Забелешки
1. Кокино — село Astroexpedition in Kokino 04.jpg подобрена статија
2. Кокино (наоѓалиште) — мегалитска опсерваторија Astroexpedition in Kokino 01.jpg подобрена статија

Фотографии[уреди извор]

Сите фотографии направени за време на астроекспедицијата се достапни во следнава категорија:

Поврзано[уреди извор]