Википедија:Астроекспедиции

Од Википедија — слободната енциклопедија
ВикиПроект
„Викиекспедиции“

Проект „Астроекспедиции“ — проект на здружението на граѓани „Споделено знаење“ и Википедија на македонски јазик. Проектот има за цел да помогне во подобрување на постоечките и создавање на нови статии за постоечките астрономски наоѓалишта во Македонија, како и добивање на нови и квалитетни слики од нашата галаксија сликани од нашите опсерватории или други места во Македонија.

Проектот започнал да се спроведува во 2015 година и досега е опфатен едно наоѓалиште.

Критериуми за избор на област[уреди извор]

Наоѓалиштата што се опфатени со проектот се избрани врз основа на следниве критериуми:

  • доминантна местоположба и недостиг на светлина коишто овозможуваат непречено набљудување на небото;
  • број на статии на Википедија на македонски јазик на теми поврзани со наоѓалиштето и соѕвездијата коишто може да бидат набљудувани;
  • број на различни фотографии на Ризницата на теми поврзани со наоѓалиштето и соѕвездијата коишто може да бидат набљудувани.

Список на астроекспедиции[уреди извор]

2015[уреди извор]

Во текот на 2015 година била организирана една експедиција, со која била опфатен следниот астрономско наоѓалиште:

  1. Кокино.

Поврзано[уреди извор]