Веселин Маслеша

Од Википедија — слободната енциклопедија
Веселин Маслеша

Веселин Маслеша Весо бил писател, новинар, револуционер, учесник во Народноослободителната борба и народен херој на Југославија.

Животопис[уреди | уреди извор]

Роден е на 20 април 1906 година во Бања Лука. Детството и неговата рана младост ги поминал во Бања Лука, каде што завршил средно училиште.

Во шесто одделение во гимназија, влегол во револуционерно младинско движење, а истовремено се приклучил на работничкото движење во Бања Лука. Првата основа од марксистичкото образование ја стекнал во книжевно-литературното друштво „Младост“.

Во 1925 година, Маслеша отишол да студира - најпрво во Загреб, каде што се запишал на Правниот факултет, па побрзо преминал во Франфуркт, каде студирал економија, а потоа во Париз, каде студирал политичка економија и социологија.

Поради револуционерната работа меѓу југословенските студенти и емигрантските работници во Франција, тој бил подложен на прогон и бил спречен да продолжи со студиите. Француските власти го протерале во Југославија, а Југословените од Белград до Бања Лука.

Во Бања Лука ја продолжил својата активност во работничкото движење. Потоа отишол во Осиек, каде што бил вработен како уредник и коректор, во редакцијата на "Хрватскиот весник". Но, набргу тој бил уапсен и протеран во Бања Лука. Во 1938 година, бил вработен во Белград, како парламентарен новинар и коментатор во "Белградските вести". Истата година тој бил примен во членството на Комунистичката партија на Југославија.

Маслеша брзо се вклучил во социјалниот и политичкиот живот на Белград, учествувал во нелегална партиска работа и во законските манифестации на тогаш напредната интелигенција. Тој напишал натписи во многу весници и списанија. Во декември 1928 година, заедно со Ото Кершави, бил објавен весникот "Нова литература". Но, по прогласувањето на диктатурата на Шестата армија, во 1929 година, тој бил уапсен и по седум месеци поминати во затвор, протеран во Бања Лука.

Во Бања Лука, каде што престојувал повеќе од една година, имал многу разновидна политичка активност: одржал нелегални партиски курсеви, семинари и предавања; тој пишувал, но без потпис, во весникот Бања Лука "Нова штампа"; Тој се занимавал со преведувачка работа и продолжил со вонредните студии за право во Загреб.

Во 1931 година се вратил во Белград и бил вработен како публицист во списанието "Народно благосостојба". Тој бил особено ангажиран во реализацијата на политиката на Народниот фронт и формирањето на правно уникатна работна партија, односно Партијата на луѓето од работа, како секретар на нејзиниот иницијативен комитет.

Освен партиско-политичките активности, Маслеша интензивно се занимавал со научно-истражувачки, публицистички и преведувачки активности. Како публицист, Веселин Маслеша објавил неколку студии во областа на економските, политичките и литературните настани во земјата и во странство, а најпознати се "Млада Босна" и "Светозар Марковиќ".

Од 1927 до 1940 година, Маслеша бил уапсен десет пати, трошејќи повеќе од две и пол години во затворите. По бомбардирањето на Белград во април 1941 година, тој се преселил во Црна Гора и учествувал во подготовките за востанието. Ја организирал пропагандната работа на Провинцискиот комитет на КПЈ за Црна Гора и Главниот штаб за Црна Гора и Бока. Тој ги започнал и ги уредувал листовите „Слобода“ и „Народна борба“.

За време на кампањата на пролетерските бригади во босанската краина, во јуни и август 1942 година, бил член на Политоделот на Четвртата пролетерска црногорска бригада. Во втората половина на 1942 година, во селото Дриниќ, заедно со Моша Пијада и други соработници, весникот "Борба", органот на КПЈ, објавил многу текстови, соработувал и во други весници: "Пролетер", "Воено-политички преглед" , "Национално ослободување" и други.

На првата седница на АВНОЈ во Бихаќ, во ноември 1942 година, Маслеша го одржал главниот извештај: "Народноослободителната борба и создавање на антифашистички совет", во кој ја презентирал историјата на антифашистичката борба во сите делови на Југославија од 1936 до 1942 година. Потоа бил избран за Извршен комитет на АВНОЈ.

За време на четвртата и петтата непријателска офанзива, тој бил со групата НОВЈ, која се борела на Неретва и Сутјеска. Тој починал (се удавил) на 14 јули 1943 година, кога тие ја преминувале Сутјеска ноќе за го пробијат германскиот прстен.

Со одлуката на Президиумот на Народното собрание на Сојузната народна република Југославија, на 20 декември 1951 година, бил прогласен за народен херој.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]