Веалка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Веалка

Веалка[1][2]земјоделска машина за чистење на зрната од плевата по рачно вршење.

Историја[уреди | уреди извор]

Веалката била позната во Кина во 2 век пр.н.е., но се користела само во јужните побогати делови на Кина, при одгледувањето ориз. Поради нејзината висока набавна цена, веалките најчесто се позајмувале.

Во Европа први почнале да користат веалка Холанѓаните во 17 век, иако со нејзино користење можеле да се очистат 2 тона жито дневно, претходно 45 кг на час, ретко ја користеле веалката бидејќи била скапа и заради изискателното одржување. Дури на почетокот на 18 век, кога на веалката било додадено решето, па купувањето на веалката било исплатливо. Употребата на веалката се ширела сè до пронаоѓањето на вршалката, која ја заменила.

Наводи[уреди | уреди извор]