Варовнички Алпи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Варовничка образба во групата Варшенек од Северните Варовнички Алпи

Варовнички Алпи (германски: Kalkalpen) — целина од два планинските венци Северните и Јужните Варовнички Алпи долга околу 600 км која се протега напоредно на главниот плански венец на Австриските Централни Алпи, како и на север и југ од нив. 

Најпознати групи во Варовничките Алпи се:

Профилите на Варовничките Алпи се многу разновидни и се движат од остри врвови и стрмни карпи до високи висорамнини и пространи карстни предели. Имаат стопанско значење како извори на питка вода и имаат голем број достапни окапни и ледени пештери.

Додека централните алпи се претежно составени од кристални карпи (гранит, гнајс) или шкрилци (Високи Таури), Варовничките Алпи се направени од полесни и попорозни карпи. Покрај варовник, содржат доломит, лапорец, песочник и слично.

Поврзано[уреди | уреди извор]