Википедија:Уредувачки маратони

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од ВП:УМ)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Shared Knowledge Logo.svg
Уредувачки маратони.svg
Кратенки:
ВП:УМ

Уредувачки маратони — проект на здружението на граѓани „Споделено знаење“ и Википедија на македонски јазик. Проектот се состои од организирање на отворен настан за уредување на претходно определена тема чија цел е подобрување на постоечките и создавање нови статии од различни области на Википедија на македонски јазик, како и воведување на недоволно искусни уредници во уредувањето на квалитетни статии.

Проектот започнал да се спроведува во 2014 година и досега се организирани четиринаесет уредувачки маратони.

Список на уредувачки маратони[уреди извор]

2014[уреди извор]

Во текот на 2014 година е одржан еден уредувачки маратон на следната тема:

 1. Земји на Олимписките игри.
Учесници
Број Маратон Учесници
1. Земји на Олимписките игри Bjankuloski06, Виолетова, Ehrlich91, Инокентиј, Cibrev
Статистики

Податоците се последен пат обновени на 29 декември во 14:48 (CET).

Мерка Опис Маратон Резултат
Создадени статии вкупен број на создадени статии на Википедија Земји на Олимписките игри 15
Вкупно 15
Вклученост на заедницата вкупен број на различни учесници на маратоните Вкупно 5

2015[уреди извор]

Во текот на 2015 година се одржани два уредувачки маратони на следните теми:

 1. Светско првенство во ракомет за мажи 2015; и
 2. Астероиди.
Учесници
Број Маратон Учесници
1. Светско првенство во ракомет за мажи 2015 Ehrlich91, Инокентиј, Bjankuloski06, Kiril Simeonovski, Cibrev
2. Астероиди Bjankuloski06, Ehrlich91, Виолетова, Wikimk, Инокентиј, Kiril Simeonovski, Cibrev
Статистики

Податоците се последен пат обновени на 29 декември во 14:48 (CET).

Мерка Опис Маратон Резултат
Создадени статии вкупен број на создадени статии на Википедија Светско првенство во ракомет за мажи 2015 12
Астероиди 87
Вкупно 99
Подобрени статии вкупен број на подобрени постоечки статии на Википедија Светско првенство во ракомет за мажи 2015 2
Астероиди 0
Вкупно 2
Вклученост на заедницата вкупен број на различни учесници на маратоните Вкупно 7

2016[уреди извор]

Во текот на 2016 година се одржани два уредувачки маратони на следниве теми:

 1. Егејска Македонија.
 2. Архитектура.
Учесници
Број Маратон Учесници
1. Егејска Македонија Македонец, Ehrlich91, Bjankuloski06
2. Архитектура Marija.ant, Ljubentrajanoski, MitevskaMonika, Teodora0396, Bdaskalov, Fil marh, PozzitIva, Anagrkovska, Ана Рафаиловска, Jana Brsakoska, PetkovskaD, Wikiarh9, Зерона, Pstamatovska, Dtodorchevska, MatejaNikolikj, Tmihajlovska, Iko Ilievski, Nadica90, Archiamundsens, Kolegula, Инана, Marija Pet, Kiril Simeonovski (М), Ehrlich91 (М), Bjankuloski06 (М), Petrovskyz (Ф)
 • (М) — ментор
 • (Ф) — фотограф
Статистики

Податоците се последен пат обновени на 25 јануари во 18:20 (CET).

Мерка Опис Маратон Резултат
Создадени статии вкупен број на создадени статии на Википедија Егејска Македонија 12
Архитектура 41
Вкупно 53
Подобрени статии вкупен број на подобрени постоечки статии на Википедија Егејска Македонија 6
Архитектура 8
Вкупно 14
Вклученост на заедницата вкупен број на различни учесници на маратоните Вкупно 28

2017[уреди извор]

Во текот на 2017 година се одржани четири уредувачки маратони на следниве теми:

 1. Мајка Тереза.
 2. Архитектура.
 3. Бразил.
 4. Психологија.
Статистики

Податоците се последен пат обновени на 12 јануари во 13:35 (CET).

Мерка Опис Маратон Резултат
Создадени статии вкупен број на создадени статии на Википедија Мајка Тереза 7
Архитектура 21
Бразил 14
Психологија 13
Вкупно 55
Подобрени статии вкупен број на подобрени посетоечки статии на Википедија Мајка Тереза 3
Архитектура 0
Бразил 2
Психологија 0
Вкупно 5
Вклученост на заедницата вкупен број на различни учесници на маратоните Вкупно 25

2018[уреди извор]

Во текот на 2018 година се одржани шест уредувачки маратони на следниве теми:

 1. Велоград.
 2. Архитектура.
 3. Биологија.
 4. Деловно работење.
 5. Психологија.
 6. Полска.
Мерка Опис Маратон Резултат
Создадени статии вкупен број на создадени статии на Википедија Велоград 11
Архитектура 35
Биологија 13
Деловно работење 17
Психологија 19
Полска 21
Вкупно 116
Подобрени статии вкупен број на подобрени постоечки статии на Википедија Велоград 0
Архитектура 12
Биологија 1
Деловно работење 0
Психологија 0
Полска 0
Вкупно 13
Вклученост на заедницата вкупен број на различни учесници на маратоните Вкупно 55

2020[уреди извор]

Во текот на 2020 година е одржан еден уредувачки маратон на следнава тема:

 1. Човекови права.

Поврзано[уреди извор]