Википедија:Уредувачки натпревари

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Shared Knowledge Logo.svg
Уредувачки натпревари.svg
Кратенки:
ВП:УН

Уредувачки натпревари — проект на здружението на граѓани „Споделено знаење“ и Википедија на македонски јазик. Проектот се состои од организирање на тематски натпревар во уредување кој има за цел да помогне во подобрување на постоечките и создавање на нови статии на Википедија на македонски јазик од страна на пријавените учесници.

Проектот започнал да се спроведува во 2015 година и досега се организирани 23 уредувачки натпревари.

Список на уредувачки натпревари[уреди извор]

2015[уреди извор]

Во текот на 2015 година се одржале три уредувачки натпревари на следните теми:

 1. Нобелови награди;
 2. СИЕ Пролет 2015;
 3. Византија; и
 4. Олимписки игри.

2016[уреди извор]

Во текот на 2016 година се одржале четири уредувачки натпревари на следните теми:

 1. Села во Егејска Македонија;
 2. СИЕ Пролет 2016;
 3. Свето Римско Царство;
 4. Градови во Европа; и
 5. Француска книжевност.

2017[уреди извор]

Во текот на 2017 година се одржале пет уредувачки натпревари на следните теми:

 1. Населени места во Егејска Македонија;
 2. СИЕ Пролет 2017;
 3. Африка;
 4. Средување; и
 5. Вулкани.

2018[уреди извор]

Во текот на 2018 година се одржале уредувачки натпревари на следните теми:

 1. 1000 статии што секоја Википедија мора да ги има;
 2. СИЕ Пролет 2018;
 3. Временски периоди; и
 4. Острови.

2019[уреди извор]

Во текот на 2019 година биле одржани четири уредувачки натпревари на следните теми:

 1. СИЕ Пролет 2019;
 2. Држави во светот;
 3. Автомобили; и
 4. Ракомет.

2020[уреди извор]

Во текот на 2020 година биле одржани четири уредувачки натпревари на следните теми:

 1. Населени места во Пиринска Македонија;
 2. СИЕ Пролет 2020; и
 3. Потребни статии.

Поврзано[уреди извор]