ВМРО-СДРМА

Од Википедија — слободната енциклопедија
За други значења видете ВМРО (појаснување)
ВМРО-СДРМА
Основанамарт 1946
Укинатасептември 1947
МестоПрилеп

ВМРО - СДРМА била македонска конспиративна младинска организација создадена на иницијатива и под водство на Глигор Крстески, со цел да се бори за отцепување на НР Македонија од Југославија, ослободување на неослободените делови и обединување во Самостојна Држава Република Македонија (СДРМ) со поддршка од САД и од другите западни сили, под покровителство на Америка[1]. Тоа било вградено во името на Организацијата - СДРМА. Обединета Македонија се предвидувало да биде граѓанска држава од типот на западните демократии. До средината 1947 година, организацијата изградила организациска мрежа по систем на тројки, во Прилеп и во Прилепско[2]. Организацијата пред крајот на 1947 година била разоткриена, а водечките личности биле уапсени и биле осудени и нејзината дејност прекината[3].

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Глигор Крстески, Моето досие, Скопје, 2002
  2. Сто години ВМРО, златна книга, Скопје, 1993
  3. Иван Катарџиев, Сто години од формирањето на ВМРО, сто години револуционерна традиција, Скопје, 1993