Бушизми

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Џорџ В. Буш

Бушизми (англ. Bushism) се нарекуваат многубројните необични зборови, фрази, малапропизми, семантички и јазични грешки кои се случуваат во текот на јавните говори на поранешниот претседателот на САД, Џорџ В. Буш.[1][2] Овој израз станал дел од народниот фолклор и се користи во многу книги и блогови, често, за да се карикира овој претседател на САД.

Карактеристики[уреди | уреди извор]

Некои од вообичаените карактеристики на бушизмите вклучува:

 • користење на зборови кои звучат како наменетите зборови но не одговараат на контекстот (малапропизам) како што се „нукуларни гаќи“ (nucular power pants) наместо „нуклеарни централи“ (nuclear power plants)[3] или целосна промена на значењето на реченица како користење на зборот „девалвација“ (devaluation) наместо „дефлација“ (deflation).[4]
 • создавање на неологизми како што е „такуларен“ (tacular)[5][6][7] — спојување на „тактичен“ и „нуклеарен“.
 • повремено користење на спунеризми како што е „пешани мораки“ (mexed missages) наместо „мешани пораки“ (mixed messages) и „териери и барифи“ (terriers and bariffs) наместо „бариери и тарифи“ (barriers and tariffs).[8]
 • народна множина (плурализација) на познати изрази („suiciders“,[9] и „internets“[10][11]).
 • користење на неформален јазик за да ја опишува својата работа: „Јас сум момче−заповедник“ (I'm a commander guy).[12][13]
 • излишна или чудна конструкција на реченици како на пример „Имавме прилика да ја посетиме Тереса Нелсон која е родител и мама или тате.“ (We had a chance to visit with Teresa Nelson who's a parent, and a mom or a dad).[14]
 • објаснување на очигледното: „Почитувам одржување. Тоа е она што правиш кога се кандидираш за претседател, мора да се одржуваш.“ (I appreciate preservation. It's what you do when you run for president, you've got to preserve.).[15]

Белешки[уреди | уреди извор]

 1. Neria Harish Hebbar (October 10 2004). „Bushism, A New Word in English Lexicon“. Boloji. http://www.boloji.com/opinion/0098.htm. посет. 24 март 2007 г. 
 2. „Adventures in George W. Bushspeak“. About: Political Humor. http://politicalhumor.about.com/library/blbushisms.htm. посет. 24 март 2007 г. 
 3. G.W. Bush (September 30 2003). „Грешка: no |title= specified при употребата на {{Cite web}}“. Chicago, Illinois. 
 4. „Bush gaffe hits yen“. BBC. 18 февруари 2002. http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/1825593.stm. посет. 9 април 2007 г. 
 5. Dana Milbank (May 5 2000). „What's on W's Mind? Hard To Say.“. The Washington Post. http://www.washingtonpost.com/ac2/wp-dyn?pagename=article&node=&contentId=A8907-2000May4&notFound=true. посет. 12 октомври 2006 г. 
 6. Nancy Gibbs (Feb 14 2000). „McCain's Moment“. Time. http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,996047-5,00.html. посет. 3 април 2007 г. 
 7. Ben Fenton (Feb 4 2000). „Bush image damaged by his slips of the tongue“. Telegraph. http://www.telegraph.co.uk/htmlContent.jhtml?html=/archive/2000/02/04/wus04.html. посет. 12 октомври 2006 г. 
 8. G.W. Bush. Говор Rochester, New York (January 7 2001). </noinclude>
 9. „President Bush and Prime Minister Ehud Olmert of Israel Participate in Joint Press Availability“. The White House, Office of the Press Secretary. May 23 2006. http://georgewbush-whitehouse.archives.gov/news/releases/2006/05/20060523-9.html. 
 10. „Transcript of the third Gore-Bush presidential debate“. Commission on Presidential Debates. 17 октомври 2000. http://www.debates.org/pages/trans2000c.html. посет. 23 декември 2006 г. 
 11. „Transcript of the second Bush-Kerry presidential debate“. Commission on Presidential Debates. 8 октомври 2004. http://www.debates.org/pages/trans2004c.html. посет. 22 декември 2006 г. 
 12. „President Bush Discusses War on Terror, Economy with Associated General Contractors of America“. The White House. мај 2007. http://georgewbush-whitehouse.archives.gov/news/releases/2007/05/20070502-2.html. 
 13. The official White House transcript states that President Bush said "a commander guy" but numerous reporters and the official stenographer at the event quote him as saying "the commander guy." See: „Bush is A commander guy, not THE commander guy“. Reuters. 4 мај, 2007. http://www.reuters.com/article/politicsNews/idUSN0449246620070504?feedType=RSS. 
 14. „President Bush Discusses the "No Child Left Behind Act" in Florida“. The White House, Office of the Press Secretary. Sept 9 2003. http://georgewbush-whitehouse.archives.gov/news/releases/2003/09/20030909-3.html. посет. 12 октомври 2006 г. 
 15. „Remarks by the President at the Radio-Television Correspondents Association 57th Annual Dinner“. http://georgewbush-whitehouse.archives.gov/news/releases/2001/03/20010330-1.html. посет. 9 април 2007 г. 

Понатамошно читање[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]