Прејди на содржината

Бранова моќ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Azura at the US Navy’s Wave Energy Test Site (WETS) on Oahu
The mWave converter by Bombora Wave Power

Бранова моќ е зафаќање на енергијата на брановите на ветерот за да се направи корисна работа - на пример, производство на електрична енергија , бигор на вода или транспорт на вода. Машина која ја искористува моќта на бран е претворач на енергија на бран.

Бранова моќ е различна од приливната моќ , која ја доловува енергијата на струјата предизвикана од гравитациското повлекување на Сонцето и Месечината. Брановите и плимата се разликуваат и од океанските струи, кои се предизвикани од други сили, вклучувајќи кршење на брановите , ветерот , ефектот Кориолисовите , капењето и разликите во температурата и соленоста .

Кога некој објект избива нагоре и надолу на бран во езерце, следи приближно една елиптична траекторија.
Движење на честичка во океански бран.</br> A = Во длабока вода. Елиптичното движење на течните честички брзо се намалува со зголемување на длабочината под површината.</br> Б = Во плитката вода (дното на океанот сега е во Б). Елиптичното движење на течна честичка се слага со намалена длабочина.</br> 1 = насока на размножување.</br> 2 = бран на бран.</br> 3 = бран преку.
Фотографија на елиптичните траектории на водени честички под - прогресивен и периодичен - површински гравитациски бран во бран . Услови на бран се: средна длабочина на вода d   =   2.50 стапки (0.76 м) , висина на бранот H   =   0.339 стапки (0.103 м) , бранова должина λ   =   6.42 стапки (1.96 м) , период Т   =   1.12   s.[1]

Браните се создаваат со ветер што минува низ површината на морето. Додека брановите патуваат побавно од брзината на ветерот веднаш над брановите, се пренесува енергија од ветерот до брановите. И разликите во притисокот на воздухот помеѓу ветерот и страната на левата страна на брановот врв, како и триењето на површината на водата од страна на ветерот, што ја прави водата да оди во стресот на смолкнување предизвикува раст на брановите.[2]

Формула за моќност на бран[уреди | уреди извор]

Во длабока вода каде длабочината на водата е поголема од половина од брановата должина , флуксот на енергија на бран е [lower-alpha 1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Figure 6 from: Wiegel, R.L.; Johnson, J.W. (1950), „Elements of wave theory“, Proceedings 1st International Conference on Coastal Engineering, Long Beach, California: ASCE, стр. 5–21
  2. Phillips, O.M. (1977). The dynamics of the upper ocean (2. изд.). Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-29801-8.


Грешка во наводот: Има ознаки <ref> за група именувана како „lower-alpha“, но нема соодветна ознака <references group="lower-alpha"/>.