Блур (бенд)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Blur
Горе: Албарн, Коксон Доле: Џејмс, Роунтри
Горе: Албарн, Коксон
Доле: Џејмс, Роунтри
Основни податоци
ПотеклоЛондон, Англија
Жанр(ови)
  • Алтернативен рок
  • Бритпоп
  • Инди рок
Години на активност
  • 1988–2003
  • 2008–сега
Продукциска куќа/ќи
  • Фуд
  • Парлофон
  • Вирџин
  • СБК
  • Варнер Брос
ЧленовиДејмнон Албарн

Грахам Коксон
Алекс Џејмс

Дејв Роунтри

Блур е англиска рок група формирана во Лондон 1988. Бендот се состои од главниот вокал Дејмон Албарн, басистот Алекс Џејмс, гитаристот Грахам Коксон, и тапанарот Дејв Роунтри. Нивниот најпознат албум Лишур (1991) вклучуваше звуци од Медчестер и Шугејзинг. Следејќи стилска промена под влијание на англиски поп бендови како Кинкс, Битлси, и ХТС, Блур ги објавиле албумите Модерниот Живот е Ѓубре (1993), Парклајф (1994) и  Големото Бегање (1995). Во процесот, бендот стана центат на Брит-поп културата.

При создавањето на нивниот следен албум, Блур (1997), бендот промина низ уште едно пресоздавање, покажувајќи дека се под влијание на Лоу-Фаи стилот на американските Инди рок групи. Третиот албум на бендот ја вклучуваше песната „Песна 2“ што го направи бендот покомерцијален во САД. Нивниот следен албум, 13 (1999) вклучуваше повеќе електронски елементи и поинтимни стихови од Албарн. Во мај 2002, Коксон го напушти бендот додека го правеа нивниот седми албум Тинк Танк (2003). После турата во 2003 без Коксон, бендот паузираше и членовите бе вклучени во други проекти.

Во 2009, Коксон се врати во бендот и продолжија со серија од концерти. Во следните години тие издадоа повеќе песни и имаа интернационални тури.  Во 2012 групата доби британска музичка награда за неверојатна контрибуција до музиката.