Прејди на содржината

Бласиев подковичар

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Rhinolophus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Бласиев подковичар
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Rhinolophus
Вид: Бласиев подковичар
Научен назив
Rhinolophus blasii
Peters, 1866
Blasius's horseshoe bat range
Blasius's horseshoe bat
Scientific classification edit
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Mammalia
Order: Chiroptera
Family: Rhinolophidae
Genus: Rhinolophus
Species:
R. blasii
Binomial name
Rhinolophus blasii

Peters, 1866
Blasius's horseshoe bat range

Бласиев потковичар е вид на инсективојади лилјаци и се од фамилијата Rhinolophidae што се среќаваат низ големи делови од Средоземјето, Блискиот Исток и Северна Африка.

Таксономија

[уреди | уреди извор]

Бласиев потковичар бил опишан како нов вид во 1866 година од германскиот натуралист Вилхелм Петерс. Епонимот за името на видот „ blasii “ бил германскиот зоолог Јохан Хајнрих Блазиус.[2]

Поединците може да имаат должина на подлактицата најмногу од43- 48 мм и тежат 7–13 грама што го прави мал за африкански лилјак од потковица.

Биологија и екологија

[уреди | уреди извор]

Лилјакот Бласиев потковичар е инсектијад, јаде молци, термити, бубачки и муви, меѓу другите видови. Својот плен најчесто го лови со фаќање инсекти на крилото или собирање, што значи вадење инсекти од зеленило или од земја. Неговите социјални однесувања се слабо развиени, но понекогаш се собираат во мали групи. Во Малави е пријавено групно барање храна што се состои од најмногу пет единки. Овие лилјаци имаат еднаш во годината сезона на парење, а женките раѓаат едно младенче.

Опсег и живеалиште

[уреди | уреди извор]

Лилјакот Бласиев потковичар е документиран на опсег на височини од 0–2,215 метри надморска височина. Има голем географски опсег, иако неговите популации се непречено распоредени. Неговиот опсег ги вклучува Африка, Азија и Европа. Изгубен е во Италија, а можеби и исчезнат во Словенија. Неговото живеалиште најмногу вклучува пустини, савани, грмушки и шуми.

  1. 1,0 1,1 Taylor, P. (2016). Rhinolophus blasii. Црвен список на загрозени видови. 2016: e.T19515A21972073. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-2.RLTS.T19515A21972073.en. Посетено на 16 November 2021. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „iucn status 16 November 2021“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  2. Peters, W. (1866). „Über einige neue oder weniger bekannte Flederthiere“ [About some new or lesser known bats]. Monatsberichte der Königlichen Preussische Akademie des Wissenschaften zu Berlin: 17.