Битка кај Скопје

Од Википедија — слободната енциклопедија

Битката кај Скопје се случила во близина на градот Скопје во 1004 година.

Позадина[уреди | уреди извор]

Во 1003 година, Василиј II започнал поход против Првото Бугарско Царство и по осум месеци опсада го освоил важниот град Видин на северозапад. Бугарскиот контра-напад во спротивна насока кон Одрин не го одвлекло вниманието од неговата цел и откако го зазел Видин, марширал на југ низ долината на Голема Морава, уништувајќи ги бугарските замоци на патот. На крајот, Василиј II стигнал до околината на Скопје и дознал дека логорот на бугарската војска се наоѓал многу близу од другата страна на реката Вардар.

Битката[уреди | уреди извор]

Цар Самуил сметал на високите води на реката Вардар и не презел никакви сериозни мерки на претпазливост за да го обезбеди кампот. Чудно околностите биле исти како во Битката кај Сперхија седум години претходно, а и сценариото на борбата било слично. Византијците успеале да најдат фјорд, ја преминале реката и ги нападнале војниците на Самуил ноќе. Не можејќи ефикасно да се спротивстават на тоа, војниците наскоро се повлекле, оставајќи го кампот и шаторот на Самуил во рацете на Византијците. За време на оваа битка Самуил успеал да избега и да се упати кон исток.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Јордан Андреев, Милчо Лалков, Бугарските ханови и цареви, Велико Трново, 1996.