Бета2-адренергичен агонист

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето


Салбутамол (албутерол) — пример за β2 агонист

β2 (бета2) адренергични рецепторни агонисти се класа на лекови кои делуваат на β2 адренергичните рецептори. Како и другите β адренергични агонисти, тие предизвикуваат релаксација на мазната мускулатура. Ефектите на β2 адренергичните агонисти врз мазните мускули предизвикуваат дилатација на бронхиите, вазодилатација во мускулите и црниот дроб, релаксација на утерините мускули и ослободување на инсулин. Тие првенствено се користат во третманот на астма и други пулмонални нарушувања, како што е ХОББ.

Видови[уреди | уреди извор]

β2 агонисти со кратко дејство[уреди | уреди извор]

β2 агонисти со долго дејство[уреди | уреди извор]

β2 агонисти со ултра долго дејство[1][2][уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Cazzola, Mario; Matera, Maria Gabriella; Lötvall, Jan (15 July 2005). „Ultra long-acting β2-agonists in development for asthma and chronic obstructive pulmonary disease“. Expert Opinion on Investigational Drugs. 14 (7): 775–83. doi:10.1517/13543784.14.7.775. PMID 16022567.
  2. Cazzola, Mario; Calzetta, Luigino; Matera, Maria Gabriella (May 2011). „β2-adrenoceptor agonists: current and future direction“. British Journal of Pharmacology. 163 (1): 4–17. doi:10.1111/j.1476-5381.2011.01216.x. PMC 3085864. PMID 21232045.
  3. Beier, J; Fuhr, R; Massana, E; Jiménez, E; Seoane, B; de Miquel, G; Ruiz, S (October 2014). „Abediterol (LAS100977), a novel long-acting β2-agonist: Efficacy, safety and tolerability in persistent asthma“. Respiratory Medicine. 108 (10): 1424–1429. doi:10.1016/j.rmed.2014.08.005. PMID 25256258. Посетено на 25 March 2016.