Баварија-Инголштат

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кнежевство Баварија-Инголштат
Bayern-Ingolstadt
Држава на Свето Римско Царство
(1392–1447)

1392–1447
Знаме Грб
Местоположба на Баварија-Инголштат
Баварија-Ландсхут (портокалова), Баварија-Минхен (зелена), Баварија-Инголштат (кафеава) и Баварија-Стробинг (сива); од 1392 година.
Главен град Инголштат
Јазици Баварски
Уредување Кнежевство
Принц
 -  1392–1413 Стефан III (прв)
 -  1443–1445 Луј VIII (последен)
Историја
 -  Поделба на Баварија-Ландшут 1392
 -  Припоен кон Баварија-Ландшут 1447

Баварија-Инголштат (германски: Bayern-Ingolstadt или Oberbayern-Ingolstadt) — војводство кое било дел од Светото Римско Царство од 1392 до 1447 година.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

По смртта на Стефан II во 1375 година, неговите синови Стефан III, Фридрих и Јован II заеднички владееле со Баварија-Ландсхут. По седумнаесет години, браќата решиле формално да го поделат своето наследство. Јован ја добил Баварија-Минхен, Стефан ја добил Баварија-Инголштат, додека Фридрих го задржал она што останало од Баварија-Ландсхут.

По смртта на Стефан во 1413 година, Луј VII го презел престолот на неговиот татко. Во 1429 година, делови од Баварија-Стробинг биле обединети со Баварија-Инголштат. Луј владеел се додека неговиот син, Луј VIII, не го узурпирал неговиот престол во 1443 година и го предал на нивниот непријател, Хенри XVI, војводата од Баварија-Ландсхут. Луј VIII починал две години подоцна. Луј VII умрел во заробеништво. Без наследник, Баварија-Инголштат била вратена на Баварија-Ландсхут.[2]

Географија[уреди | уреди извор]

Баварија-Инголштат била составена заедно од различни, неповрзани територии во Баварија. Главен град бил Инголштат и ги опфаќал териториите околу него: Шробенхаузен, Ајхах, Фридберг, Рајн ам Лех и Хохштат ан дер Донау. Покрај тоа, Баварија Инголштат ги вклучила следните градови:

Јужна Баварија:

 • Васербург
 • Еберсберг
 • Куфштајн
 • Кицбиел
 • Ратенберг

Источна Баварија:

 • Шардинг
 • Динголфинг
 • Малерсдорф и Пфафенберг

Северна Баварија:

 • Хилполтштајн
 • Херсбрук
 • Лауф ан дер Пегниц
 • Веиден во Оберпфалц
 • Валдминхен

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Anderson, Emily-Jan; Farquhar, Jill; Richards, John (2020-05-15). Visible Exports / Imports: New Research on Medieval and Renaissance European Art and Culture (англиски). Cambridge Scholars Publishing. стр. 239–240. ISBN 978-1-5275-5181-7.
 2. KG, Fritz Rudolf Künker GmbH & Co. Künker Auktion 130 - The De Wit Collection of Medieval Coins, 1000 Years of European Coinage, Part II: Germany, Switzerland, Austria, Bohemia, Moravia, Hungary, Silesia, Poland, Baltic States, Russia and the golden Horde (англиски). Numismatischer Verlag Künker. стр. 331–332.