Баварија-Ландсхут

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кнежевство Баварија-Ландсхут
Bayern-Landshut
Држава на Свето Римско Царство
(1353–1503)

1353–1503
 

Знаме Грб
Местоположба на Баварија-Ландсхут
Баварија-Ландсхут (портокалова), Баварија-Минхен (зелена), Баварија-Инголштат (кафеава) и Баварија-Стробинг (сива); од 1392 година.
Главен град Ландсхут
Јазици Баварски
Уредување Кнежевство
Принц
 -  1347–1375 Стефан II (прв)
 -  1479–1503 Георг (последен)
Историја
 -  Основана 3 јуни 1353
 -  Разделени Баварија-Минхен и Баварија-Инголштат 1392
 -  Припоен кон Баварија-Минхен и Пфалц-Нојбург 1503

Баварија-Ландсхут (германски: Bayern-Landshut) — војводство во Светото Римско Царство од 1353 до 1503 година.

Историја[уреди | уреди извор]

Поголемото војводство Баварија-Ландсхут помеѓу 1363 и 1392 година (ги вклучува Минхен и Инголштат, но не и Штраубинг)

Создавањето на војводството било резултат на смртта на императорот Лудвиг IV Баварецот. Во Договорот од Ландсберг 1349 година, со кој се поделило царството на Луј, неговите синови Стивен, Вилхелм и Алберт требало заеднички да ги примат Долна Баварија и Холандија. Четири години подоцна наследството било повторно поделено со Договорот од Регенсбург од 1353 година; Стефан го добил новото војводство Баварија-Ландсхут. Во 1363 година Стефан станал и војвода од Горна Баварија која потоа била повторно обединета со Баварија-Ландсхут. По смртта на Стефан неговите три сина владееле заедно со војводството. Но, во 1392 година Баварија-Ландсхут била поделена на тројцата војводи и така Баварија-Минхен и Баварија-Инголштат биле основани.

Во 1429 година, делови од Баварија-Стробинг биле обединети со Баварија-Ландсхут, како и целото војводство Баварија-Инголштат во 1447 година. Баварија-Ландсхут тогаш бил најбогатиот дел на Баварија, исто така поради рударството во Ратенберг и Кицбиел и најмодерната администрација. Седиштето на војводите бил замокот Траусниц во Ландсхут до 1475 година, кога тие се преселиле во втората резиденција во замокот Бургаузен.[1]

Војводството опстоило 150 години додека смртта на Георг Богатиот не ја поттикнала Ландсхутската војна за наследување. На крајот на војната во 1505 година, земјата била поделена помеѓу новосоздаденото војводство Пфалц-Нојбург и Баварија-Минхен. Куфштајн и Кицбиел му биле отстапени на Максимилијан I, цар на Светото Римско Царство како компензација за неговата поддршка на Баварија-Минхен, а потоа се обединиле со Тирол.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Bavarian Palace Department. "Burghausen" accessed 29 December 2013. http://www.burg-burghausen.de/englisch/castle/entsteh.htm

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Библиографија[уреди | уреди извор]

 • Карл Бац и други:. Stadtarchiv Ingolstadt, Ingolstadt 1992, ISBN 3-932113-06-3 (каталог на изложба).
 • Ирмгард Биерсак:  (Том 2) Edition Vulpes, Regensburg 2006, ISBN 3-939112-14-3 (резиме на работата во комуникациите на Комисијата за престој на Академијата на науките во Гетинген [PDF; 1.6 MB ]).
 • Беатрикс Етелт-Шоневалд: Канцеларија, совет и влада на војводата Лудвиг Богатиот од Баварија-Ландшут (1450–1479) (серија публикации за баварската регионална историја. Том 97). CH Бек, Минхен 1996–1999 (2 тома).
 • Бернхард Гласауер:  (Том 5) Херберт Уц Верлаг, Минхен 2009 година, ISBN 978-3-8316-0899-7 (исто така дисертација, Универзитет во Минхен 2009 година).
 • Кристијан Хесе:  (Том 70) Vandenhoeck & Ruprecht, Göttingen 2005, ISBN 3-525-36063-0 (исто така, теза за хабилитација, Универзитет во Берн 2003 година).
 • Џералд Хубер :. Пусте, Регенсбург 2013 година, ISBN 978-3-7917-2483-6.
 • Карин Калтвасер:. Дисертација, Универзитет во Регенсбург 2004 година (opus-bayern.de [PDF]).
 • Ирмгард Лакнер:. Дисертација, Универзитетот во Регенсбург 2010 година (uni-regensburg.de [PDF]).
 • Макс Спиндлер , Андреас Краус (уред.):  (Том II) 2. издание. CH Бек, Минхен 1988 година, ISBN 3-406-32320-0.
 • Георг Шпицлбергер меѓу другите:. Hornung, Riemerling 1993 (каталог на изложба).
 • Рајнхард Стаубер:. Laßleben, Kallmünz 1993, ISBN 3-7847-3015-9 (исто така дисертација, Универзитет во Минхен 1990 година).
 • Рајнхард Стаубер меѓу другите:. Куќа на баварската историја, Аугсбург 2009 година, ISBN 978-3-937974-25-5.
 • Валтер Циглер :. Во: Алоис Шмид , Катарина Вајганд (уред.): 2. издание. CH Бек, Минхен 2006 година, ISBN 3-406-54468-1 , стр. 130–141.